GESCHIEDENIS

_________________________________________________________

POC

Tegen het einde van de jaren '60 werd in Desselgem een oude droom verwezenlijkt. Onder impuls van Pastoor Martens werd het Parochiaal Ontmoetingscentrum geopend. De benedenverdieping werd gereserveerd voor de jeugd. Aanvankelijk waren het enkele ouders, met zonen en dochters, die instonden voor de organisatie. 

In 1972-1973 kwam een groep jongeren regelmatig samen in het POC. Lieven Vanhoutte, Stefaan Vanneste, Carlos Vanvliergerghe en Pierre Uytenhove zagen het wel zitten om een jeugdhuis op te richten. Korte tijd later werd de naam Jakkedoe geboren. Niet iedereen was daar mee opgezet, maar met de leuze "Ja ik doe het toch" was meteen een naam gevonden. In 1977 werd jakkedoe tenslotte een heuse vzw.      

In 1979 volgde de erkenning als jeugdhuis door het Bestuur Jeugdwerk van Brussel. Ditzelfde jaar boterde het niet goed meer tussen de pastoor en de leiding van de Jakkedoe. Jakkedoe werd uit het POC gezet. 

Er werden acties ondernomen en een fakkeltocht georganiseerd, maar Jakkedoe moest weg.

Liebaardstraat

De zaak kwam in de gemeenteraad en het jeugdhuis vond een nieuwe stek in een oud gebouw in de Liebaardstraat, toen nog Desselgemsestraat op de grens van Beveren-Leie (toenmalig "sportpaleis”). 

Een nieuwe periode brak aan. Van in hoofdzaak ontmoetings- en ontspanningsruimte, werd Jakkedoe een echt jeugdhuis (een huis voor en door de jeugd). Het pand werd langzamerhand aangepast aan een steeds meer uitbreidende werking.    

Film, muziek, fotografie, theater, fuiven, vorming, alles moest mogelijk zijn in Jakkedoe. Maar het jeugdhuis was zo onveilig geworden dat verhuizing niet langer kon uitblijven.

Nieuwstraat 6

In 1994 werden de lokalen, na lang onderhandelen, in de Liebaardstraat ingeruild voor het Gildegebouw van het ACW. Hiermee kwam Jakkedoe opnieuw in het centrum van Desselgem terecht, maar het behield ook de troeven van de Liebaardstraat. Van meet af aan, werd gewerkt om het gevarieerde aanbod van de Liebaardstraat ook in de Nieuwstraat mogelijk te maken.

In 1993 verkreeg Jakkedoe op het nippertje toelating van het Bestuur Jeugdwerk om een gesubsidieerde beroepskracht aan te werven, na de "vrijgestelde" die bekomen was tijdens de POC periode (sinds midden jaren 80 DAC-statuut).

Jakkedoe overleefde het millennium, maar in 2002 kwamen de eerste dreigende wolken aanzetten dat het gebouw waarin het jeugdhuis huist zal moeten wijken voor appartementen. Ondanks dat vierde Jakkedoe in 2003 zijn 30ste verjaardag met een grandioos optreden van De Kreuners in de Desselgemse sporthal.

Toekomst

Het ACW heeft 2 gebouwen in de dorpskom van Desselgem verkocht aan stad Waregem. De gebouwen omvatten Zaal de Drie Sleutels en jeugdhuis Jakkedoe en boden vroeger ook onderdak aan de post en Christelijke Mutualiteit!

Om het geplande woonproject op de huidige lokatie van Jakkedoe en omgeving door te kunnen laten gaan, moet het Jakkedoegebouw wijken. Stad Waregem deed ondertussen een voorstel aan Jakkedoe door een lokatie aan te bieden in de Pompoenstraat. Dit zou de eerste keer zijn dat Jakkedoe niet in een centrumstraat terecht komt. Overleg specifiek hierover zal hopelijk binnenkort starten.